Restauratie Westerstaketsel-Oostende

De afdeling Maritieme Toegang van het Department Mobiliteit en Openbare Werken staat in voor de restauratie van het Westerstaketsel in Oostende. De renovatiewerken gingen in oktober 2017 van start en dienen vooral om de stabiliteit te kunnen garanderen. De constructie uit 1888 wordt niet volledig vernieuwd. Bedoeling is om alle slechte stukken te vernieuwen of te herstellen zodat het Westerstaketsel opnieuw tegen een stoot kan. De definitieve oplevering is voorzien in 2020.

Het systeem met Aslan 100 staven is een beproefd houtrestauratiesysteem met een grote diversiteit aan toepassingen, zoals balkkoprestauratie, gewapende verlijming en balkversterking. In het nog gezonde hout worden gaten geboord om de Aslan 100, glasvezel staven aan te brengen. Deze worden ingelijmd met een dunvloeibare epoxylijm. Daarna wordt de (verloren) bekisting gevuld met een speciaal geformuleerde epoxyharsmortel. De elasticiteitsmodulus en uitzettingscoëfficiënt van de uitgeharde mortel zijn vergelijkbaar met die van het overgebleven hout. Door deze methode toe te passen kan een deel van het originele hout van de balken of palen behouden worden. Zo realiseert men een duurzame reparatie. Deze techniek werd toegepast om palen en balken van het Westerstaketsel in Oostende te renoveren. De kritieke knooppunten onder de plankenvloer en de houtverbindingen werden verstevigd en hersteld. Door deze hersteltechniek kon het gebruik van nieuw tropisch hout geminimaliseerd worden. Systeem werd toegepast door Protekta, Gemert, Nederland.

Het staketsel is sinds 2006 een beschermd monument en kent een lange en boeiende geschiedenis. De huidige structuur dateert van 1888-1889. Het staketsel is met een lengte van ca. 650 meter één van de langste ter wereld uit die periode. De Vlaamse overheid is eigenaar van dit historisch erfgoed. Meer informatie op : http://www.maritiemetoegang.be/westerstaketsel

Restauratie Westerstaketsel-Oostende
DNSmaster