KUNSTSTOFWAPENING VOOR TUNNELS en SCHACHTEN

Meer en meer worden de glasvezelwapeningsstaven van Fortius in Diest, België gebruikt als tijdelijke wapening in tunnels en begin- of eindschachten voor Tunnel BoorMachines (TBM).

Tunnels die gebouwd worden met een TBM (tunnel boormachine) maken gebruik van een start- en ontvangstschacht voor de boormachine.

Deze schachten worden normaal gebouwd met diepwanden of secanpalen tot in een ondoordringbare grondlaag.

De diepwanden of secanpalen worden gewapend met traditionele wapeningskooien. Behalve in de zones waar de TBM (boormachine) de schacht verlaat of binnen treedt. In deze zone (ook wel “Softeye” genoemd) wordt gebruik gemaakt van kunststofwapening.

De kunststof wapeningsstaven van Fortius hebben een grotere treksterkte dan de traditionele staalwapening, maar een lagere dwarskrachtsterkte. Door deze lagere dwarskracht is het mogelijk dat de TBM gewoon door de wand van de diepwand boort, zonder de boorkop te beschadigen en zonder het normale oponthoud voor het wegbranden van de staalwapening. Dit geeft een substantiële tijdsbesparing als gevolg, reduceert de problematiek rond de waterdichtheid en is veiliger.

Ook worden de kunststof wapeningsstaven van Fortius gebruikt in zones waar detectielussen liggen in trambanen (kunststof wapening geleid niet), als ankers voor sandwichpanelen of dubbelwanden (geven geen koudebrug) en in constructies onderhevig aan corrosie. Ze vinden ook toepassing voor het structureel repareren van hout of als ankers voor natuursteen.

KUNSTSTOFWAPENING VOOR TUNNELS en SCHACHTEN
DNSmaster