Kathodische bescherming van bruggen in Vlaanderen

Opofferanodes voor kathodische bescherming van bruggen in West Vlaanderen

De Sas Slijkensbrug die Bredene met Oostende verbindt, wordt volledig gerenoveerd. De werken worden uitgevoerd door Renotec in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid.

De werken omvatten het uitvoeren van betonherstellingen in de bovenbouw van de brug en het moderniseren van de leuningen. Het brugdek krijg een nieuwe waterdichte opbouw terwijl het wegdek en de voetpaden worden vernieuwd. Tot slot wordt ook de onderkant van de brug opnieuw geschilderd.

Bij de reparatie van de onderkant werd er putcorrosie vastgesteld van de wapening.

Door insijpelen van water en door het gebruik van dooizouten wordt de wapening in het brugdek, voegen en landhoofden gecorrodeerd. Met als resultaat dat de beton loskomt.

Deze betonschade is progressief en het schadebeeld bestaat uit ofwel barsten van het beton ofwel roestvlekken. Bij aantasting met chloride vertoont de wapeningen putcorrosie. Dergelijke aantasting is niet ongebruikelijk in bruggen en kan de stabiliteit van de bruggen aantasten.

Bij de reparatie van de bruggen kan verdere corrosie van de wapening gestopt worden door de installatie van de Galvashield opoffer anodes van Fortius, Diest. www.fortius.be

Hiervoor wordt het Cl- gehalte (> 0,40 % op cement gehalte) en de hoeveelheid inwendig staal bepaald. Deze gegevens laten toe om de nodige hoeveelheid opofferanodes te bepalen.

Dit systeem biedt een duurzame oplossing en voorkomt terugkerende schade. Het biedt aldus een bijkomende bescherming van het wapeningsstaal en verlengt de levensduur van de reparatie en van de brug.

Kathodische bescherming van bruggen in Vlaanderen
DNSmaster