Kathodische bescherming voor wapening in Tunnels

Door insijpelen van water en door het gebruik van dooizouten is de wapening in tunnels gecorrodeerd. Met als resultaat dat de beton loskomt. Deze tunnels zijn volop aan het degenereren door corrosie van de wapening.

Deze betonschade is progressief en het schadebeeld bestaat uit ofwel barsten van het beton ofwel roestvlekken. Bij aantasting met chloride vertoont de wapeningen putcorrosie. Dergelijke aantasting is niet ongebruikelijk in tunnels en kan een gevaar zijn daar er betonstukken op de wagens kunnen terecht komen.

Bij de renovatie van tunnels kan verdere corrosie van de wapening gestopt worden door de installatie van de Galvashield opoffer anodes.

Hiervoor werd het Cl- gehalte (> 0,40 % op cement gehalte) en de hoeveelheid inwendig staal bepaald. Deze gegevens laten toe om de nodige hoeveelheid opofferanodes te bepalen.
Galvashield bestaat uit een kern van zink, omgeven door een speciale mortel. De Galvashield is voorzien van een verbindingsdraad die dan rechtstreeks aan de wapening bevestigd wordt. Zink is een minder edel metaal dan het wapeningsstaal, waardoor het zink wordt aangetast in plaats van de wapening (het offert zich als het ware op).
Dit systeem biedt een duurzame oplossing en voorkomt terugkerende schade. Het biedt aldus een bijkomende bescherming van het wapeningsstaal en verlengt de levensduur van de reparatie en van de tunnel

Kunststof vezels voor buitenverharding en wegenbeton

Structurele vezelbeton voor Wegverhardingen

Enduro HP 45, macrovezels zijn een prijsgunstig alternatief voor wapening of staalvezels in wegverhardingen. Ze kunnen als structurele wapening gebruikt worden, verhogen de taaiheid, buigsterkte en impact resistentie van de betonverharding. De Enduro vezels worden aan het beton toegevoegd en homogeen ingemengd in de beton in de centrale of op de werf.

De voordelen van beton als toplaag van wegen en bedrijfsverhardingen is gekend.

Het toevoegen van Enduro vezels aan het beton leidt tot bijkomende voordelen:

* Grote weerstand tegen krimp– en torsie spanningen.

* Niet nodig om netten te leggen, dus sneller. Vezels zitten al in het beton.

* 3-dimensionele versterking of homogene wapening.

Toepassingen in de wegenbouw, fietspaden, openbare werken, bedrijfsverhardingen en haventerreinen.

Doseringen variëren van 5 tot 7 kg/m3 , afhankelijk van de belasting, betonkwaliteit, dikte van de betonverharding en ondergrond.

Onze ingenieurs kunnen de betonverharding met vezels zo ontwerpen dat de dikte van de betonvloer geoptimaliseerd wordt. Vraag vrijblijvend een ontwerp.

Enduro HP 45 bezit een EC Certificaat.

Kunststof wapening staven voor trambanen

wapening onder tramsporen rond wissels en detectielussen

Voor de vernieuwing van de sporen en wissels wordt gekozen voor het systeem “jaquette".Bij dit systeem worden de rails en apparaten op voorhand volledig uitbekleed met rubber.

Dit om enig contact tussen de rails en de te plaatsen bekleding te vermijden, en zo de trillingen te dempen.

De rails worden d.m.v. een portieksysteem opgehangen en ingegoten in beton.

Tevens wordt in de kofferbodem en langsheen de boordstenen een speciaal trillingsdempend tapijt geplaatst.

Zo wordt een soort “zwevende plaat" gecreëerd.

De leverancier van het concept eist, m.b.t. de waarborg, de plaatsing van een dubbele wapening, één onder de rails en één ertussen.

Op bepaalde specifieke plaatsen mag geen traditionele wapening worden geplaatst daar deze storingen veroorzaken voor de wissels en detectielussen die een tramrijtuig moeten herkennen en zo de verkeerslichten beïnvloeden.

Voor deze specifieke zones wordt overgegaan naar de plaatsing van kunststof wapeningsnetten in glasvezel, daar deze zowel van de bouwheer als van zijn conceptleverancier goed werden bevonden i.v.m. weerstand en sterkte.

Deze netten worden ter plaatse, samengesteld uit de glasvezelstaven samengebonden met kunststof spanbanden.

Deze netten zijn heel goed manipuleerbaar kwestie van gewicht en versnijden.

Voor de dienst signalisatie blijken deze ook doeltreffend te zijn.

Foto's: werf Cordeel N.V.

Galvanische opoffer anodes voor de BP Building in Antwerpen

Galvashield XP2 opofferanodes voor de restauratie van de gevels van de BP-building aan de Antwerpse ring. Het opvallende kantoorgebouw uit begin jaren '60 is het eerste Europese gebouw waarbij gebruik gemaakt is van een zogenaamde hangconstructie: een ophangsysteem met niet-dragende gevelwanden. Het gebouw, een ontwerp van Léon Stynen, is sinds 2001 beschermd.

“Het gebouw springt niet alleen in het oog door zijn unieke constructie, maar ook door zijn opvallende locatie,” aldus minister Bourgeois. “Het is zichtbaar vanuit de verre omgeving. Nadat brokstukken naar beneden vielen werd de betonnen buitenstructuur geïnspecteerd. Daaruit bleek dat de betonaantasting het gevolg is van het gebruik van chloride houdende versneller bij de aanmaak van het beton. Die chloriden hebben het corrosieproces in de hand gewerkt.”

Bij lokaal herstellen van chlorideverontreinigd beton gebeurt het vaak dat er zich nieuwe betonschade voordoet aan de rand van de herstelde zone (ringanode-effect). Tijdens uitvoering werd daarom beslist om naast chloride bindende impregnatie bijkomend Galvashield XP2 te installeren in de te repareren zones.
De aanliggende zone (chlorideverontreinigd beton) offert zich als het ware op voor de herstelde zone ('gezond beton'). Om dat effect tegen te gaan is het aangeraden de Galvashield XP2 te installeren in de rand van de reparatie. Galvashield bestaat uit een kern van zink, omgeven door een speciale mortel. De Galvashield XP2 is voorzien van verbindingsdraden en kan rechtstreeks aan de wapening bevestigd worden. Zink is een minder edel metaal dan het wapeningsstaal, waardoor het zink wordt aangetast in plaats van de wapening.
Dit systeem biedt lokaal een oplossing en voorkomt terugkerende schade in gerepareerde zones. Het biedt aldus een bijkomende bescherming van het wapeningsstaal en verlengt de levensduur van lokale herstellingen.

Foto's: Triconsult

DNSmaster