Kathedraal La Laguna in Tenerife hersteld  met Fortius kunststof staven

De minister van Onderwijs, Cultuur en Sport, José Ignacio Wert, is zijn belofte aan de Kathedraal van La Laguna (Tenerife) nagekomen, Wert heeft de officiële openingsplechtigheid bijgewoond ter ere van de voltooiing van de restauratiewerkzaamheden aan de Kathedraal van La Laguna, die zijn begonnen in 2002 .


De bisschop van Tenerife, Bernardo Álvarez, heeft uitgelegd, dat de technische beslissingen, om de koepel en gewelven te slopen en te vervangen door nieuwe betonnen koepels versterkt met de Fortius kunststofstaven, de meest duurzame oplossing is.
Gebouwd in de voormalige hoofdstad van Tenerife, La Laguna, waarvan het centrum in 1999 is uitgeroepen tot Erfgoed van de Menselijkheid, moest de kathedraal in 2002 gesloten en gestut worden, omdat delen van het dak ( 22 betonnen koepels) spontaan naar beneden kwamen en de kathedraal op instorten stond.

Om dit probleem op te lossen, heeft men de koepels en een deel van de kolommen gesloopt en deze vervangen door andere nieuwe koepels uit beton gewapend met de kunststofvezel staven van Fortius

De deskundige heeft aangegeven, dat deze kathedraal het eerste bouwwerk van zulke grote afmetingen is, dat in Spanje vervaardigd werd in het begin van de 20st eeuw uit gewapend beton. Maar spijtig genoeg is de wapening beginnen te roesten en heeft het ervoor gezorgd dat betondelen naar beneden vielen en kreeg het problemen met de stabiliteit.

Fortius Composieten voor Belfort in Bergen/Mons, culturele hoofdstad van Europa

Momenteel is Mons/Bergen de culturele hoofdstad van Europa.

De 87 meter hoge en unieke barokke toren van het Belfort in Bergen (Mons) werd opgericht tussen 1661 en 1669.

Om conform te zijn met de nieuwe normen voor musea was het nodig houten balken die houten roostervloeren dragen te versterken.

Om de draagkracht van deze houten balken te verhogen werden er koolstofvezellamellen met hoge modulus van Fortius uit Diest gebruikt.

Eerst werden er sleuven in de zijkanten van de houten balken gefreesd (zie foto). In deze sleuven werden dan de Fortius koolstofvezellamellen verlijmd.

Enkele voordelen van het versterken met de Fortius lamellen in sleuven aan de zijkanten van de balk zijn: de renovatie is bijna niet zichtbaar en de lamellen zijn beter beschermd tegen brand.

Verder gebruikte de aannemer ook nog de Aslan-glasvezelstaven van Fortius om elementen uit blauwe steen te verankeren met het achterliggend metselwerk van het belfort. Zoals ze recent ook een boogstructuur verankerd hebben in de abdij van Averbode en pilaren in de St.Trudokerk van Peer

Batisecc, injectie creme tegen opstijgend vocht

Batisecc C is een oplosmiddelvrije créme gebruikt als horizontale afdichting tegen opstijgend vocht in muren. Het is een injectiesysteem op basis van silanen en siloxanen , dat een niet poriënvullende sperlaag in de wand aanlegt. Het bevat meer dan 80% actieve stoffen die actief blijven in vochtgehaltes tot 95 %.

Kunststof vezels voor buitenverharding en wegenbeton

Structurele vezelbeton voor Wegverhardingen

Enduro HP 45, macrovezels zijn een prijsgunstig alternatief voor wapening of staalvezels in wegverhardingen. Ze kunnen als structurele wapening gebruikt worden, verhogen de taaiheid, buigsterkte en impact resistentie van de betonverharding. De Enduro vezels worden aan het beton toegevoegd en homogeen ingemengd in de beton in de centrale of op de werf.

De voordelen van beton als toplaag van wegen en bedrijfsverhardingen is gekend.

Het toevoegen van Enduro vezels aan het beton leidt tot bijkomende voordelen:

* Grote weerstand tegen krimp– en torsie spanningen.

* Niet nodig om netten te leggen, dus sneller. Vezels zitten al in het beton.

* 3-dimensionele versterking of homogene wapening.

Toepassingen in de wegenbouw, fietspaden, openbare werken, bedrijfsverhardingen en haventerreinen.

Doseringen variëren van 5 tot 7 kg/m3 , afhankelijk van de belasting, betonkwaliteit, dikte van de betonverharding en ondergrond.

Onze ingenieurs kunnen de betonverharding met vezels zo ontwerpen dat de dikte van de betonvloer geoptimaliseerd wordt. Vraag vrijblijvend een ontwerp.

Enduro HP 45 bezit een EC Certificaat.

DNSmaster