Basilisk ER7 agent, een zelfherstellende reparatie vloeistof voor scheuren op basis van bacteriën

Fortius is fier te mogen aankondigen dat we het product Basilisk kunnen voorstellen op de Belgische markt. Basilisk werd ontwikkeld aan de Technische Universiteit (TU) Delft.

Basilisk ER7 agent is een zelfherstellende reparatie vloeistof op basis van bacteriën. De bacteriën, die in de vloeistof aanwezig zijn, worden in de scheuren aangebracht (door opgieten), groeien zodra ze in contact komen met water en vormen kalksteen. Dit zorgt er dan voor dat de scheurtjes in het beton gedicht worden door de gevormde kalk en voorkomt dat water of vocht nog bij de wapening kan komen. Dit verzekert de duurzaamheid van de constructie.

Dit product is ideaal voor waterafdichting of opvullen van scheuren (tot 0.8 mm) in parkingdekken, vloerplaten, tanks, brugdekken, etc. Op één dag kan een oppervlakte van 6000 m² behandeld worden.

Op de Concrete Day 2016 toont Fortius de kathodische bescherming systemen, glasvezel wapening staven, opgelijmde wapeningen op basis van koolstof vezels en het nieuwe zelfherstellend, scheurdichtend product Basilisk ER7.

Versterken gewelf van St. Donatustoren in Leuven

In een ver verleden maakte de St. Donatustoren deel uit van de middeleeuws stadsomwalling in Leuven, vermoedelijk opgetrokken in 1150. Begin 2014 werd gestart met de renovatie onder toezicht van Herita en het studiebureel Triconsult.

Het ingestorte bolgewelf van de binnenkamer werd gereconstrueerd naar middeleeuws model. De renovatie werd uitgevoerd door NV DeNys uit Gent. Om de horizontale lasten van het nieuwe gewelf in de muren op te nemen werden er de Aslan 100, glasvezel wapeningsstaven gebruikt.

Staalvezels met ATG certificaat tot 2020

Recent werd de technische goedkeuring met ATG certificatie verleend door het Butgb aan de staalvezels MPZ & MPZ HT die in België gecommercialiseerd worden door FORTIUS.

Deze ATG certificatie is geldig tot 2020.

Bert Kriekemans, algemeen directeur van FORTIUS legt uit: “ als leverancier van composieten voor het versterken van bestaande en nieuwe structuren wordt Fortius geconfronteerd met de problematiek van het efficiënt wapenen van stortklare beton. FORTIUS heeft reeds een reputatie opgebouwd als leverancier van non ferro materialen om beton te versterken. Om het gamma compleet te maken, bieden wij nu ook staalvezels aan. Deze ATG certificatie is een kwaliteitsborging”

Beton versterkt met staalvezels biedt mogelijkheden om traditionele wapening weg te laten. Dit betekent een sterke reductie van de arbeid op de werf. Door gebruik van staalvezelbeton wordt de wapening en beton in één arbeidsgang geplaatst.

Het ATG certificaat kan gedownload worden van de website van Butgb : www.butgb.be

Kathedraal La Laguna in Tenerife hersteld  met Fortius kunststof staven

De minister van Onderwijs, Cultuur en Sport, José Ignacio Wert, is zijn belofte aan de Kathedraal van La Laguna (Tenerife) nagekomen, Wert heeft de officiële openingsplechtigheid bijgewoond ter ere van de voltooiing van de restauratiewerkzaamheden aan de Kathedraal van La Laguna, die zijn begonnen in 2002 .


De bisschop van Tenerife, Bernardo Álvarez, heeft uitgelegd, dat de technische beslissingen, om de koepel en gewelven te slopen en te vervangen door nieuwe betonnen koepels versterkt met de Fortius kunststofstaven, de meest duurzame oplossing is.
Gebouwd in de voormalige hoofdstad van Tenerife, La Laguna, waarvan het centrum in 1999 is uitgeroepen tot Erfgoed van de Menselijkheid, moest de kathedraal in 2002 gesloten en gestut worden, omdat delen van het dak ( 22 betonnen koepels) spontaan naar beneden kwamen en de kathedraal op instorten stond.

Om dit probleem op te lossen, heeft men de koepels en een deel van de kolommen gesloopt en deze vervangen door andere nieuwe koepels uit beton gewapend met de kunststofvezel staven van Fortius

De deskundige heeft aangegeven, dat deze kathedraal het eerste bouwwerk van zulke grote afmetingen is, dat in Spanje vervaardigd werd in het begin van de 20st eeuw uit gewapend beton. Maar spijtig genoeg is de wapening beginnen te roesten en heeft het ervoor gezorgd dat betondelen naar beneden vielen en kreeg het problemen met de stabiliteit.

DNSmaster