Ebonex, impressed current system to do cathodic protection of KBC tower in Antwerp

De gevel van de KBC-toren in Antwerpen krijgt een grondige restauratie. In de achterliggende staalstructuur van de toren is in de loop van de jaren corrosie ontstaan. De geselecteerde aannemer brengt nu actieve kathodische bescherming aan om verdere corrosie tegen te gaan. Daarnaast ondergaat de gevelbekleding een grondige opknapbeurt waardoor het sinds 1981 beschermde monument nog meer uitstraling krijgt.

De KBC-Toren in Antwerpen, met uitzicht op de Meir, was met zijn 87,5 meter de eerste Europese wolkenkrabber en een icoon van art-deco. De bouw van de toren, ook wel gekend als de Boerentoren, werd in 1931 voltooid. Later werden de panoramazaal en het KBC-logo nog bovenop de toren geplaatst, waardoor die nu 95,75m hoog is.

De architecten gebruikten een bouwtechniek die ook in veel Amerikaanse wolkenkrabbers terugkomt, zoals o.a. The Empire State Building. Die techniek maakt gebruikt van staalstructuren waarrond het gebouw wordt opgetrokken. Door geleidelijk indringend vocht langs de buitengevels heeft die staalstructuur na meer dan 80 jaar op een aantal plaatsen te kampen met corrosie.

De staalstructuur zelf kan uiteraard niet vervangen worden. Daarom brengt de aannemer actieve kathodische bescherming (ook gekend als impressed current cathodic protection, ICCP) aan via de buitenmuren. Concreet betekent dit dat in verschillende voegen de Ebonex ,keramische titanium-anodes,van Fortius uit Diest, geplaatst worden, waarmee de staalstructuur continu onder zeer lichte elektrische stroom zal staan. Deze techniek gaat op duurzame en blijvende wijze zowel de gevolgen als de verdere ontwikkeling van roestvorming tegen en garandeert een stabiele materiaalstructuur van het stalen gebinte.

Wereldwijd maken aannemers al langer gebruik van ICCP voor de restauratie van gebouwen met staalstructuur, op scheepswerven of voor het onderhoud van pijpleidingen. Deze beproefde techniek wordt nu voor het eerst in België toegepast bij de grootschalige restauratie van een gebouw met een staalstructuur en bekleed met natuursteen.

In totaal worden er zo’n 9.000 Ebonex anodes geplaatst, die samen op een jaar niet meer elektriciteit zullen gebruiken dan een gewone pc.

De Ebonex anodes worden geleverd door Fortius uit Diest. De kathodische bescherming systemen van Fortius werden ook al gebruikt voor het viaduct van Vilvoorde, de tanks voor de haaien in de zoo van Antwerpen, de James Ensor galerij en Formentor in Oostende en verschillende appartementsgebouwen aan de kust.

Het dossier voor de werken werd klaar gemaakt door Steenmeijer Architects uit Antwerpen dat al 30 jaar gespecialiseerd is in de conservatie, restauratie en herbestemming van monumentale en waardevolle gebouwen. Steenmeijer werkte het ontwerp samen uit met Triconsult NV uit Lummen, een spin-off van de KU Leuven gespecialiseerd in het onderzoek van de standzekerheid, de versterken en de consolidatie van gebouwen en structuren, ontwerp voor kathodische bescherming, alsook de studie, het onderzoek en de ontwikkeling van materialen en componenten.

Ebonex, impressed current system to do cathodic protection of KBC tower in Antwerp
DNSmaster