Ebonex discrete anodes en Camur voor kathodische bescherming van viaduct GentBrugge

Het viaduct in Gentbrugge ondergaat momenteel een stevige renovatie in opdracht van het Agentschap Wegen & Verkeer. Ook de betonnen draagstructuur wordt aangepakt. Naast betonherstellingen worden de 94 pijlers voorzien van kathodische bescherming (KB) om corrosie een halt toe te roepen. Het ontwerp van het complexe KB-systeem is van de hand van het Nederlandse Care4Concrete, dat tevens de uitvoering leidt. Fortius uit Diest stond op zijn beurt in voor de levering van maar liefst 5600 Ebonex anodes en de Camur II technologie. “Een mooi, groot project en een schoolvoorbeeld van een Europese samenwerking op het vlak van kathodische bescherming”

Volledig artikel uit GWW beschikbaar op aanvraag.

La protección catódica de puentes en Flandes

La protección catódica de puentes en Flandes

El Sas Slijkensbrug que conecta Bredene con Ostend está siendo completamente renovado. Los trabajos son realizados por Renotec en nombre de la Agencia Holandesa de Tráfico y Carreteras del Gobierno flamenco.

Las obras incluyen la realización de reparaciones de concreto en la estructura del puente y la modernización de las barandas. La plataforma del puente obtiene una nueva estructura impermeable mientras se renuevan la carretera y los senderos. Finalmente, la parte inferior del puente está pintada de nuevo.

Durante la reparación de la parte inferior, se determinó la corrosión del poro a partir del refuerzo.

La impermeabilización y el uso de sales dooicas hacen que el refuerzo en la plataforma del puente, las juntas y los cabezales de tierra estén corroídos. Como resultado, se libera el concreto.

Este daño de concreto es progresivo y la imagen de daño consiste en grietas de concreto o manchas de óxido. En caso de ataque con cloruro, los refuerzos muestran putcorrosión. Tal ataque no es inusual en puentes y puede afectar la estabilidad de los puentes.

Durante la reparación de los puentes, se puede detener la corrosión del refuerzo mediante la instalación de los ánodos de sacrificio Galvashield de Fortius, Diest. www.fortius.be

Para esto, se determinan el contenido de Cl (> 0,40% en contenido de cemento) y la cantidad de acero interno. Esta información permite determinar la cantidad requerida de ánodos sacrificatorios.

Este sistema proporciona una solución duradera y evita daños recurrentes. De este modo, proporciona una protección adicional del acero de refuerzo y prolonga la vida útil de la reparación y el puente.

Basilisk ER7 agent, een zelfherstellende reparatie vloeistof voor scheuren op basis van bacteriën

Fortius is fier te mogen aankondigen dat we het product Basilisk kunnen voorstellen op de Belgische markt. Basilisk werd ontwikkeld aan de Technische Universiteit (TU) Delft.

Basilisk ER7 agent is een zelfherstellende reparatie vloeistof op basis van bacteriën. De bacteriën, die in de vloeistof aanwezig zijn, worden in de scheuren aangebracht (door opgieten), groeien zodra ze in contact komen met water en vormen kalksteen. Dit zorgt er dan voor dat de scheurtjes in het beton gedicht worden door de gevormde kalk en voorkomt dat water of vocht nog bij de wapening kan komen. Dit verzekert de duurzaamheid van de constructie.

Dit product is ideaal voor waterafdichting of opvullen van scheuren (tot 0.8 mm) in parkingdekken, vloerplaten, tanks, brugdekken, etc. Op één dag kan een oppervlakte van 6000 m² behandeld worden.

Op de Concrete Day 2016 toont Fortius de kathodische bescherming systemen, glasvezel wapening staven, opgelijmde wapeningen op basis van koolstof vezels en het nieuwe zelfherstellend, scheurdichtend product Basilisk ER7.

Reinforcement of floorslabs and beams with CFRP laminates

De werken voor de restauratie en de herbestemming van het voormalig hoofdgebouw van de mijnsite Waterschei zijn in volle uitvoering. De tijdelijk vereniging van aannemers Houben, Monument en Strabag willen de werken voltooien tegen begin 2017. Dit wordt ongetwijfeld een van de mooiste parels van het Limburgse mijnpatrimonium. Meer dan 20.000 meter Fortius koolstofvezel lamellen en folies zijn gebruikt voor de versterking van de vloerplaten, balken en kolommen.

Genk heeft ervaring in het omvormen van het prachtig mijnpatrimonium naar een nieuwe bestemming met een nieuwe inhoud, maar met respect voor het verleden van dit patrimonium. C-mine, intussen overbekend in Vlaanderen, is er een voorbeeld van. De gebouwen van Waterschei ogen nog grootser en indrukwekkender dan die van Winterslag.

De aannemers zijn intussen begonnen met het strippen van de muren en het verstevigen van de kolommen, vloerplaten en balken. Maar er is nog veel werk te doen: dit hoofdgebouw moet immers het kloppend hart worden van het Thor Park en een centrum van ontmoeting. Een oppervlakte van ongeveer 10.000 m² moeten worden gerestaureerd en ingericht ter ondersteuning van bedrijven en diensten die in het Thor Park actief zullen zijn, maar ook als stedelijke ontmoetingsplek.

In het bestek was voorzien dat de vloervelden met koolstofwapening moeten versterkt worden.

De aannemer Houben engageerde Bureau Vasseur om een studie te maken ter bepaling van de nodige hoeveelheid gelijmde koolstof-wapening om aan het gevraagde draagvermogen te bekomen.

Gespecialiseerde aannemer klaarde de klus binnen de voorgeschreven termijn. En installeerde 17.000 m Fortius koolstofvezel lamellen en 5.000 m² Fortius koolstofvezel folies..

Dit is één van de grootste toepassing van opgelijmde koolstofvezel versterking in België.

DNSmaster