Fortius Composieten voor Belfort in Bergen/Mons, culturele hoofdstad van Europa

Momenteel is Mons/Bergen de culturele hoofdstad van Europa.

De 87 meter hoge en unieke barokke toren van het Belfort in Bergen (Mons) werd opgericht tussen 1661 en 1669.

Om conform te zijn met de nieuwe normen voor musea was het nodig houten balken die houten roostervloeren dragen te versterken.

Om de draagkracht van deze houten balken te verhogen werden er koolstofvezellamellen met hoge modulus van Fortius uit Diest gebruikt.

Eerst werden er sleuven in de zijkanten van de houten balken gefreesd (zie foto). In deze sleuven werden dan de Fortius koolstofvezellamellen verlijmd.

Enkele voordelen van het versterken met de Fortius lamellen in sleuven aan de zijkanten van de balk zijn: de renovatie is bijna niet zichtbaar en de lamellen zijn beter beschermd tegen brand.

Verder gebruikte de aannemer ook nog de Aslan-glasvezelstaven van Fortius om elementen uit blauwe steen te verankeren met het achterliggend metselwerk van het belfort. Zoals ze recent ook een boogstructuur verankerd hebben in de abdij van Averbode en pilaren in de St.Trudokerk van Peer

Batisecc, injection material against humidity in walls

Batisecc, injection material against humidity in wall

Synthetic fibers for concrete roads

Synthetic fibers for concrete roads

Cathodic protection for swimming pool
Galvashield CC embedded galvanic anode units are used to control on-going corrosion and to prevent the initiation of new corrosion activity in concrete structures, like swimming pools. Galvashield CC consists of a sacrificial zinc anode core that is activated by the surrounding specially formulated precast cementitious mortar. The cylindrical unit is quickly and easily installed into concrete that is mechanically sound but has on-going corrosion activity. Once installed, the zinc anode corrodes preferentially to the surrounding rebar.
DNSmaster